Flossing

A flossing módszer ciklikusan, rövid ideig alkalmazható kompressziós és mobilizációs technika, melyet egy speciális latexből készült, különböző vastagságban és színben elérhető gumiszalaggal végzünk, amely az adott ízületre/szövetre hatva segít a mozgásterjedelem helyreállításában, növelésében, illetve a fájdalom csökkentésében.

Ez egy olyan módszer, melyet szinte minden területen lehet alkalmazni a kontraindikációkat szem előtt tartva, legyen szó sportsérülésről, ödémáról, mozgásbeszűkülésről, hegkezelésről vagy csak a regenerálódás támogatásáról. A bőrre tekerve csökkenti a fájdalmat, kipréseli a kezelt területen lévő nem kívánt anyagokat, majd levételekor ezek helyére oxigén és tápanyag dús friss vér áramlik, mely a gyógyuláshoz elengedhetetlen. A szalaggal együtt végzett mozgás oldja a kötőszöveti adhéziókat, letapadásokat és segít visszaállítani a szükséges mozgásterjedelmet. A flossing segít elgördíteni az akadályokat a gyógyulás útjából, így a szervezet gyorsabb és jobb minőségű öngyógyításra képes. Ezen tulajdonságai miatt nélkülözhetetlen lenne a mozgásszervi sérülések (húzódás, zúzódás, rándulás, szakadás) kezelésének akut fázisában.

Kiegészítő technikaként használom számos esetben fájdalomcsillapítás és korrektív tréning során, de a várandósság alatt is alkalmazható és nagy megkönnyebbülést tud nyújtani az ödémás végtagoknak például.