Hegkezelés

A hegek nem csak a bőrfelszínen húzódnak, hanem mélyen a szövetek közé is lenyúlnak. A heggyógyulás során kollagén termelődik. Ez olyan, mint a ragasztó, mindent „összetapaszt”, ezzel próbálja csökkenteni a létrejövő instabilitást, hiszen a heg instabil és „kapaszkodni” szeretne. Úgy lehet elképzelni, mint a fának a gyökérzetét. Amennyiben, nem mozgunk, nem mobilizáljuk minden irányba az adott területet, a hegszövet a körülötte lévő kötőszövettel összenövéseket hoz létre. Ezek fájdalmat, mozgásszervi-, belszervi problémákat és ödémát okozhatnak. A hegek kezelése nagyon fontos, hiszen sok, később jelentkező probléma megelőzhető vele, ugyanis sajnos a hegek 60-70%-a okozhat másfél év után gondot, akár úgy, hogy kívülről nagyon szépnek tűnik. Minél előbb érdemes elkezdeni a hegek kezelését ezzel megakadályozva az esetleges összenövések kialakulását, de heget kezelni soha nem késő! Legtöbbször császármetszés hegét szoktam kezelni, ezért annak menetét szeretném Neked most megmutatni, de épp olyan fontos foglalkozni a gátmetszés hegével, vagy egy gyermekkori vakbélműtét hegével is.

Hogyan történik egy CSÁSZÁRMETSZÉS hegének kezelése?

Császármetszés során, több réteg (7-12) kötőszövetet vágnak át és húznak szét és ezek a metszés teljes szélességében és mélységében hegesednek. A heg és az összenövések mobilizálását kis beszélgetés, ismerkedés és állapotfelmérés után egy kellemes hasmasszázzsal, a lágyrészek lazításával kezdjük folyamatos visszajelzés kérése mellett. Ezután térünk át magának a hegnek és közvetlen környezetének a kezelésére kézzel, hegkezelőpálcával, SMR labdával, alkalmanként köpöllyel, flossingolással, FDM és viscerális manuális technikával, ha szükséges. Ezek hatására csökken a fájdalom, javul a keringés, a lágyrészek megnyúlnak, oldódnak a letapadások, a mozgásterjedelem pedig nő. Ha végeztünk ezekkel, megtanítom azokat a mozgásokat és önkezelő technikákat, amiket otthon rendszeresen ajánlott végezni. A kezelés végén kineziotapet helyezek fel, ami tovább segíti a regenerálódást. Ha van rá lehetőséged, érdemes havonta felkeresni szakembert hegkezelés miatt a szülés utáni első évben!

Minden fontosat, amit a hegekről és a hegkezelésről tudni lehet, megtaláltok a Császárvonal oldalán és zárt csoportjában, érdemes átolvasni őket! Szívből ajánlom minden anyagukat, tornájukat. 2020 óta a Császárvonalasok ajánlásával dolgozom én is! 🙂

A hegkezelést neked is szívből ajánlom, ha…

Hegkezelésre elsősorban a termemben van lehetőség Ercsiben. Ha azt szeretnéd, hogy házhoz menjek hozzátok, akkor írj nekem kérlek, hogy egyeztetni tudjuk a részleteket!