Szülés utáni regeneráció

A várandósság során és a szülés alatt a testünk csodálatos változáson megy keresztül. A baba születése után a regenerálódás így vagy úgy, de megtörténik. Na nem a 6 hetes kontroll idejére, ehhez sokkal több időre van szükség és fontos, hogy milyen minőségben megy végbe. Ezért fontos készülni rá akár már a várandósság ideje alatt és megismerkedni a mielőbbi regenerációt segítő lehetőségekkel.

A szülés utáni regeneráció már a kórházban elkezdődhet a megfelelő légzéstechnika gyakorlásával, mely segíti a szövetek gyógyulását és az újrakapcsolódást a core izmainkkal (első sorban rekeszizom, haránt hasizom, gátizmok), hogy újraépítsük a megfelelő ideg-izom kapcsolatot, ami sérülhetett a várandósság és a szülés során. A gyermekágyi időszak alatt a legfontosabb, hogy egymásra hangolódjunk a kis újszülöttünkkel, és hogy pihenjünk, amennyit csak lehet. Az első 6 hét alatt könnyed átmozgató gyakorlatokat és rövid sétákat ajánlott végezni.

Miben segít a Szülés utáni regenerációs torna?

Mikortól ajánlom?

A közös munkát a 6 hetes kontroll után tudjuk elkezdeni, ha Te is készen állsz már rá és nemcsak az orvos adott zöld lámpát a mozgásra, hanem a kicsi mellett van időd és energiád egy kicsit magadra is! Itt szeretném megjegyezni, hogy sosem késő belevágni, de jobb minél hamarabb elkezdeni!

Szülés utáni regenerációs tornára elsősorban heti rendszerességgel várlak egyéni keretek között, de lehetőség van a otthoni regenerációs program összeállítására is, mely után videón megkapod a gyakorlatokat, illetve biztosított az online nyomon követés és havi rendszerességgel találkozunk a fejlődésed érdekében. Ha azt szeretnéd, hogy házhoz menjek hozzátok, akkor hívj/Írj kérlek, hogy egyeztetni tudjuk a részleteket!

Mi történik a regenerációs program során?

Előre bekért anamnézis után az első alkalommal állapotfelméréssel kezdünk, és ennek függvényében állítom össze neked a következő időszakra a korrekciós regeneráló tréninget, amit folyamatosan alakítok annak függvényében, hogy hogyan haladunk az elérni kívánt cél irányába. Ha szükséges továbbirányítalak megfelelő szakemberhez (ha például olyan mértékű szervsüllyedésre kerül fény), de lehet, hogy ajánlom neked a tréning megkezdése előtt, hogy tegyük rendbe először a kötőszöveteidet, hogy fájdalommentesen tudj mozogni és semmi ne befolyásolja a fejlődésedet.

Az órák során végzett mozgásprogram magába foglalja a helyes légzéstechnika és testtartás megéreztetését és betanítását, a keringés javító gyakorlatokat, a megrövidült izmok nyújtását, a beszűkült ízületek mobilizálását, a várandósság alatt meggyengült hát-, far-, gát- és hasizmok erősítést. Szétnyílt hasizom (rectus diastasis) esetén speciális gyakorlatokkal fogjuk kezelni a problémás területet és megtanuljuk, hogyan lehet élni és mozogni szétnyílt hasizommal, anélkül, hogy komolyabb egészségügyi problémákat idéznénk elő miatta. Sokszor azt gondoljuk, hogy ha császármetszéssel szültünk, akkor a gátizmainkkal minden rendben. A gátizom diszfunkciók kialakulásához azonban nagyobb mértékben hozzájárul a várandósság, mint a szülés módja, így minden esetben fontos a gátizmokkal is foglalkozni, ha szülés utáni regenerációról beszélünk.