Köpölyözés

KÖPÖLYÖZÉS során a bőrre helyezett köpölyből eltávolítjuk a levegőt, ezáltal hideg vákuumot hozunk létre. A problémás testrészen a köpölyözés hatására helyileg javul a vér- és nyirokkeringés. A bőr élénk piros lesz, olykor előfordulhat véraláfutás is. A szövetek anyagcseréje megélénkül. A kötőszöveti letapadások a vákuum segítségével lazulnak, “felszakadnak”, az esetleges sérülés vagy helytelen testtartásból miatt kialakult fascia (kötőszöveti) csavarodás, deformálódás megszűnik. De a bőrön keresztül tudunk hatni az azonos ideg által ellátott távolabbi szervekre is.

Hogyan alkalmazható a köpöly?

A köpölyt használhatjuk statikusan-mozdulatlanul, statikusan-alámozgatva (amikor a páciens mozog a feltett köpöly alatt) vagy mozgó köpölyként (amikor a beolajozott bőrfelületen elkezdjük lassan mozgatni a köpölyt és fascia masszázst hajtunk végre). Egy adott pontra feltelepítve a helyi keringést javítjuk, reflexes hatást is elérünk és felszakítjuk a kötőszöveti letapadásokat, azaz crosslinkeket.

Hogy működik ez a módszer?

Köpölyözéssel eredményesen csökkenthető az izom és az izompólya feszessége, oldhatóak általa a kötőszöveti letapadások. A mozgásszervi panaszok mindig együtt járnak kötőszöveti és izom feszülésekkel, letapadásokkal, melyek negatív hatással vannak a funkcióra és sokszor fájdalmasak is. Ezeken a területeken alkalmazva a köpölyöző masszázs segíti a szövetek regenerálódását, ami a fájdalom csökkenését és a funkció javulását eredményezi.

Ez olykor fájdalommal és a bőr átmeneti elszíneződésével jár, de jótékony, felszabadító hatása azonnal észlelhető. A kezelt területet könnyebbnek és olajozottabban mozgónak érezzük utána.