Neuro-mozgáskorrekció

“A Neuro-mozgáskorrekció egy kifinomult neurológiai alapú kereső és korrigáló technika, mely az emberi test működését segíti. Vizuális és egyéb hatások (pl. simítás, fény, nyomás stb.) segítségével a szakember képes észlelni és kezelni azokat a receptor diszfunkciókat, amelyek a fájdalom vagy a mozgáskorlátozás kiváltó okai lehetnek.

 A receptorok speciális sejtek, vagy idegvégződések csoportja, amelyek észlelik a környezet változását, és adott szenzoros ingerekre adott válaszként felküldik az új információt az agyba. Az új információ átvétele és értelmezése után az agy döntést hoz, és utasításokat küld meghatározott izmoknak, hogy összehúzódjanak vagy ellazuljanak a kívánt vagy szükséges mozgás létrehozása érdekében. Ezeknek a receptoroknak a normális működését sérülések, műtétek és/vagy környezeti stresszhatások megváltoztathatják, ami hiperaktívvá teszi őket. Ezeknek a receptoroknak a kóros jelátvitele befolyásolja az agy által adott izmoknak küldött utasításokat, és ezek működésképtelenné teszik ezeket. Amint az izmok elveszítik az optimális működési módot, kellemetlen érzés, fájdalom és/vagy mozgáskorlátozás következik be.

A foglalkozáson a szakember képeket és manuális izomtesztet használ, hogy feltárja a tünetekhez vezető diszfunkciót, és meghatározza az érintett diszfunkciós kört Miután világossá válik, hogy milyen típusú szenzoros receptor felelős a mozgászavarért, a szakember képekkel és specifikus szenzoros ingerrel nyugtatja a receptor aktivitását, és ezáltal megváltoztatja az érintett izom(ok) diszfunkcionális tónusát. Mivel a kompenzációs minták nagyon összetettek lehetnek, és számos anatómiai struktúrát érintenek, ez a technika (bármennyire is kísértetiesnek tűnik elsőre) gyakran a globális újra beállítás leggyorsabb útjának bizonyul.

Egyes esetekben gyakorlatok mellé életmódbeli tanácsokat adunk az izomfunkciók további javítása érdekében.” (Gyenge Dávid – Neuro-mozgáskorrekció koncepciójának megalkotója)