Neuro-mozgáskorrekció

Miben segít a neuro-mozgáskorrekció?

Hogyan történik a neuro-mozgáskorrekciós vizsgálat?

“A Neuro-mozgáskorrekció egy kifinomult neurológiai alapú kereső és korrigáló technika, mely az emberi test működését segíti. Vizuális és egyéb hatások (pl. simítás, fény, nyomás stb.) segítségével a szakember képes észlelni és kezelni azokat a receptor diszfunkciókat, amelyek a fájdalom vagy a mozgáskorlátozás kiváltó okai lehetnek.

 A receptorok speciális sejtek, vagy idegvégződések csoportja, amelyek észlelik a környezet változását, és adott szenzoros ingerekre adott válaszként felküldik az új információt az agyba. Az új információ átvétele és értelmezése után az agy döntést hoz, és utasításokat küld meghatározott izmoknak, hogy összehúzódjanak vagy ellazuljanak a kívánt vagy szükséges mozgás létrehozása érdekében. Ezeknek a receptoroknak a normális működését sérülések, műtétek és/vagy környezeti stresszhatások megváltoztathatják, ami hiperaktívvá teszi őket. Ezeknek a receptoroknak a kóros jelátvitele befolyásolja az agy által adott izmoknak küldött utasításokat, és ezek működésképtelenné teszik ezeket. Amint az izmok elveszítik az optimális működési módot, kellemetlen érzés, fájdalom és/vagy mozgáskorlátozás következik be.

A foglalkozáson a szakember képeket és manuális izomtesztet használ, hogy feltárja a tünetekhez vezető diszfunkciót, és meghatározza az érintett diszfunkciós kört Miután világossá válik, hogy milyen típusú szenzoros receptor felelős a mozgászavarért, a szakember képekkel és specifikus szenzoros ingerrel nyugtatja a receptor aktivitását, és ezáltal megváltoztatja az érintett izom(ok) diszfunkcionális tónusát. Mivel a kompenzációs minták nagyon összetettek lehetnek, és számos anatómiai struktúrát érintenek, ez a technika (bármennyire is kísértetiesnek tűnik elsőre) gyakran a globális újra beállítás leggyorsabb útjának bizonyul.

Egyes esetekben gyakorlatok mellé életmódbeli tanácsokat adunk az izomfunkciók további javítása érdekében.

A neurológiai szemléletű módszerek (melyek mozgásszervi fókusszal dolgoznak) egyik legfontosabb eszköze az izmok aktivitásának tesztelése, hiszen ebből láthatjuk, hogy az idegrendszer milyen mintában változtatja az izmok aktivitását, és azt is, hogy miért.
 
Amikor egy izom tónusa fokozódik (feszes lesz), akkor érezhetjük úgy nyugalmi helyzetben, mintha “le lenne tapadva” az izom. Olyan érzést okozhat, mintha egy állandó feszülés, nyomás lenne az adott területen (gondoljunk csak a trapézizom felső rostjaira). Szűkülhet a mozgástartomány az általa mozgatott ízületben. Könnyen meghúzódhatnak, sérülhetnek a fokozott tónusú izmok, hiszen a kellő pillanatban nem tudnak megfelelő mértékben ellazulni. Megváltoztathatják a lokális keringési lehetőségeket (vér, nyirok), ezért akár ödéma, vérellátási deficit is kialakulhat a környezetükben. Idegek is kerülhetnek nyomás alá miattuk, mely fájdalmat, zsibbadásérzést, izmok funkciózavarát is okozhatja.
 
Ha egy izom gátlás alá kerül, akkor az általa mozgatott ízület instabillá válik egy, vagy több vektorban, ezért más izmok megpróbálják őt helyettesíteni. Ilyenkor az ízület bizonyos mértékben sérülékennyé válik, megváltoznak a rá ható erőhatások, az izom nem stabilizál a kellő pillanatban és mértékben, és a szinergista izmok túlterhelődnek. A gátlás alá került izom edzés hatására nem fog úgy fejlődni, mint az az izom, ami nincs gátlás alatt. Könnyen kialakulhatnak fájdalmak, gyulladásos mechanizmusok, sérülések az ízületben vagy környezetében, illetve krónikus ízületi elváltozásokat okozhat hosszú távon.
Normál tónusú izomnak hívjuk, amikor egy adott izom képes a megfelelő pillanatban és mértékben összehúzódni, illetve ellazulni. Ez a cél, az optimális állapota az izmoknak. Ha alaphelyzetben egy izom feszes, vagy gátlás alatt van, akkor ez nem fog tudni optimálisan megtörténni.
 
Fontos, hogy ezt mind az idegrendszer vezérli! Ezért azokat a reflexes mechanizmusokat szükséges tesztelni, mely kialakítja ezeket az állapotokat, abból érthetjük meg, hogy miért történik ez valakinél. A mozgásszervi problémák nagyon nagy százaléka eredhet ezekből az izomtónus-szabályozási problémákból. Ahhoz, hogy hosszú távon jól dolgozzon egy izom, pontosan meg kell értenünk a háttérmechanizmust, és célzottan korrigálni.” (Gyenge Dávid – Neuro-mozgáskorrekció koncepciójának megalkotója)